torsdag 28. april 2011

Det er ikke slutt på vampyrbølgen!

Jeg må tilstå at jeg ikke har lest Twilight-bøkene, men nå har jeg altså lest 2 vampyrbøker siste måneden. Den første var Matt Haig : "Det ligger i blodet"
Jeg hadde lest en annen bok av samme forfatter som jeg syns var veldig bra. "The last family in England". Den har en engelsk springer spaniel som forteller og er både morsom og trist. Anbefales! Derfor tok jeg da altså sjansen på å lese en vampyrbok siden jeg hadde en hatt god leseopplevelse med denne forfatteren før. Den handler om en familie som bor i et helt vanlig nabolag og er ikkepraktiserende vampyrer. Barna vet ikke hvorfor de føler seg annerledes for foreldrene har aldri fortalt dem at de er vampyrer. Da datteren i huset blir veganer blir det problemer fordi de prøver å holde en diett som skal dempe behovet for blod. Jeg skal ikke røpe noe av handlingen her, men det blir ganske spennende etterhvert og gamle hemmeligheter kommer for en dag.
Den neste boken handler faktisk ikke bare om vampyrer, men hekser og demoner i tillegg - og ja mennesker da, men de spiller en liten rolle... Det er "Alle sjelers natt" av Deborah Harkness.
Der ble jeg umiddelbart hekta på historien og det holdt faktisk alle de 654 sidene. Diana Bishop er heks fra New England, men har hele livet forsøkt å unngå denne siden ved seg selv og har gjort en akademisk karriære som alkymiforsker. I denne forbindelse finner hun et mystisk manuskript som svært mange skapninger er interessert i å få tak i og nå virker det som om de alle kommer til byen. Hun forelsker seg i en av dem, en vampyr. Forhold på tvers av de tre gruppene er forbudt i henhold til en gammel pakt. Dette sammen med at manuskriptet viser seg å være knyttet til dem, gjør at de er i livsfare og må flykte. Diana må ta i bruk sine evner som heks selv om hun i utgangspunktet er uvillig. I tillegg til selve plottet får vi vite masse om gamle bøker, vitenskap og til og med DNA-forskning. Historien er svært fengende og det var vanskelig å legge fra seg boka. Forfatteren er selv historiker og det er nok med på å gjøre boka til det den er. Anbefales varmt. Men man må være klar for å la seg rive med og ut av virkeligheten...

torsdag 14. april 2011

Ukens lille filosofiske 14

"Når man ikke eier karakter, får man bli metodisk"
                                                   (Albert Camus)

tirsdag 12. april 2011

Flere bøker...

..selv om det begynner å våres ute har jeg fått lest en del i det siste. Margaret Atwood er en av de siste. "Flommens år".
Var i utgangspunktet litt skeptisk da jeg ikke er glad i science fiction, men dette er ikke helt det. Det er en framtidsroman som forteller om et samfunn like før det hele går nedenom. Det er et segregert samfunn med rike enklaver som er lukket for hverandre og et plebland rundt. Det genspleises og forskes på alt mulig og plante- og dyrelivet er blitt et helt annet enn det vi kjenner. Midt oppi dette finner vi Guds gartnere. Det er dem denne boka handler om. Guds gartnere prøver å leve naturlig og har bygget opp hager på toppen av noen bygninger. De dyrker sin egen mat, er vegetarianere og gjenvinner alt. De har sin egen livsfilosofi, men tror på Gud. Flommen er ikke en flom av vann men av virus som sprer seg utrolig raskt og som er et resultat av forskning som har gått galt. Noen overlever selvsagt, og hvem er best egnet til det? Boken er bygget opp slik at vi får fortid og nåtid om hverandre. "Oryx and Carke" er den forrige boka til Atwood og kan leses som en parallellroman til "Flommens år". Noen av personene er med i begge bøkene. Det er kanskje lurt å begynne med den, men jeg har tenkt å gjøre omvendt siden jeg likte denne så godt. Det ryktes at det kanskje kommer en 3. bok som kanskje vil klargjøre for oss hvordan det hele slutter.