fredag 16. mars 2012

Snart påske, og hva leser vi da?

Det er et underlig fenomen det med påskekrim. Berepet henger igjen selv om vi nå leser store mengder krim hele året. Det er nesten så man ikke kan fatte hvor mye krim som gis ut hvert år. For oss som liker krim er dette fint, men man kan lure på om det ikke overskygger annen litteratur noen ganger.
Jeg har tjuvstarta med å lese krim før påske og den første jeg skal si noe om er den jeg leste sist. Ildvitnet av Kepler (psevd. for Alexandra og Alexander Coelho Andoril). Det starter med to grusommet mord som skjer på et hjem for vanskeligstilte tenåringsjenter. En jente og nattevakten blir drept, en annen jente forsvinner samme natt og blir selvsagt hovedmistenkt da de finner sengen hennes full av blod. Joona Linna kommer inn som observatør i etterforskningen. Han er selv under etterforskning og kan derfor ikke være etterforskningsleder. Vi kan vel våge å si at Joona Linna ikke er en helt A4 etterforsker og går sine egne veier som ikke nødvendigvis er i den retningen resten av teamet tar. Boka er spennende og du må holde tunga rett i munnen for å henge med i det som skjer. Selv om boka er relativt tjukk (543 s.) driver handlingen deg videre.
Neste bok er av en fransk forfatter, Fred Vargas. Adamsberg som er hennes etterforsker er heller ikke noen A4 politimann. Heller langt fra må vi kunne si. Boka heter Vampyrens hevn og er bok nr 6 i serien om Adamsberg. Historien starter i London med et makabert funn av gamle sko, som ikke er tomme, utenfor Highgate kirkegård. Deretter tar den mange krumspring og vi er både i Frankrik og Serbia før vi kommer til slutten. Underveis kan man begynne å lure på om det har tippet helt for den gode etterforskeren (eller forfatteren), men det balanserte akkurat for min del og det er spennende til siste slutt. Vampyrer spiller en viktig rolle i historien men ikke akkurat slik vi er vant til fra andre bøker om dem. Begge bøkene anbefales, de er svært ulike. Det som er felles er at etterforskerene i begge bøkene er noe annerledes. Biblioteket har begge to.
Da får vi håpe at selv om ikke disse to skulle være tilgjengelige, klarer du å finne noe annet kriminelt godt å lese. Utvalget er iallfall stort.